ABS-jarrut tulevat moottoripyörille pakollisiksi

Euroopan parlamentti hyväksyi säännöt, joiden mukaan lukkiutumattomat ABS-jarrut tulevat moottoripyörille pakollisiksi vuodesta 2016 lähtien.


Parlamentin päätöksen mukaan lukkiutumattomat ABS-jarrut tulee löytyä kaikista uusista yli 125-kuutioisista moottoripyöristä vuodesta 2016 alkaen. Alle 125-kuutioisille pyörille riittää parlamentin mukaan joko ABS-jarrut tai yhdistetty jarrujärjestelmä eli CBS.

Lisäksi EU-komissio aikoo vuoden 2019 loppuun mennessä esittää arvionsa siitä, tulisiko ABS:stä tehdä pakollinen myös alle 125-kuutioisille pyörille.

ABS-jarrut eli lukkiutumattomat jarrut pyrkivät estämään ajoneuvon pyörien lukkiutumisen voimakkaassa jarrutustilanteessa, jolloin ajoneuvon ohjattavuus säilyy. ABS-jarrut tulivat moottoripyöriin saksalaisen BMW:n toimesta vuonna 1988, mutta niitä ei ole vielä läheskään kaikissa pyörissä.

Parlamentin hyväksymien sääntöjen tavoitteena on tehdä moottoripyöristä turvallisempia. Kaksi- ja kolmipyöräiset ajoneuvot ovat parlamentin mukaan osallisina 16 prosentissa Euroopan tiekuolemista, vaikka ne muodostavat vain kaksi prosenttia liikenteestä.

Turvallisuussäännöksissä ehdotetaan myös, että moottoripyöriin tulisi asentaa pyörän käynnistyessä automaattisesti syttyvät valot, jotta moottoripyörien näkyvyys liikenteessä paranisi.

Lisäksi uusissa säännöksissä puututaan moottoripyörien päästöihin. Europarlamentin mukaan pyörät saastuttavat kohtuuttoman paljon, ja niihin aletaan soveltamaan tiukempia Euro 4 -päästöstandardeja niin ikään vuodesta 2016 alkaen.

Parlamentti hyväksyi uudet säännöt lähes yksimielisesti. Niiden puolesta äänesti 643 europarlamentaarikkoa, kun vastustajia oli 16 ja tyhjiä 18.

EU:n jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä uudet säännöt virallisesti ennen kuin ne tulevat voimaan.

lähde: Taloussanomat

ABS jarrut Ruotsissa

Ruotsalaisen kuluttajan hankkiessa uutta moottoripyörää ovat ABS-jarrut erittäin tärkeä myyntivaltti. Pyörää ilman lukkiutumattomia jarruja on hankala myydä Ruotsissa, toisin kuin Suomessa.

Pohjoismaiden MV Agustan maahantuonnista vastaava MP-Racing Oy:n Sauli Penttilä kertoo, että Ruotsissa asiakkaat haluavat että moottoripyörässä pitää olla lukkiutumattomat ABS-jarrut. Suomalaiselle kuluttajalle asialla ei ole niinkään väliä.

- Ruotsissa ABS-jarruttoman moottoripyörän myynti on hankalaa - poislukien uutuusmallit, jotka myyvät ilman ABS:ääkin. Täällä naapurimaassa autokoulut kehottavat ihmisiä ostamaan nimenomaan ABS:llä varustettuja moottoripyöriä. Vakuutusmaksuistakin saa Ruotsissa alennusta, jos pyörässä on lukkiutumattomat jarrut,

lähde: MPmaailma.fi

Motoristin Näkyvyys

Ihmissilmä eroittaa parhaiten keltavihreän värin

Video aiheesta https://www.youtube.com/watch?v=2D1M2we0K_E

UpNorth 2020 Veli-Pekan video